Полезно
24/09/2012
Помощ - пубертет!

Преминаването през тази възраст на детето, може да се окаже най-голямото предизвикателство в живота на родителите. Твърдя, че това е най-рискованата възраст в човешкия живот. Именно в пубертета се случват най-големите експерименти и пробването на нови идеи и ситуации. Децата се стремят към независимост и се приспособяват по техния си начин към живота. Променят своите ценности, възгледи към живота и хората около тях. Това може да се каже, че е възрастта, която обуславя по нататъшното развитие на детето, като личност. Но тези промени са голямо предизвикателство за родителите.

Тук ще акцентирам на основните промени, които настъпват в психическото и емоционално развитие:

Най-често наблюдаваните смени са в настроението – то варира от еуфория до депресия. Това освен на хормоните, се дължи и на промените, които настъпват в психиката. Много често младежите са объркани, защото не знаят какво се случва с тях. 

Към 13-14 годишна възраст се събуждат сякаш в един нов свят, започват да изпитват различни страхове, чувстват се объркани, неспокойни, тревожни, връхлитат ги различни мисли, започват да се влюбват, изпитват влечение към секса, а това са толкова нови усещания и емоции, че те не знаят какво да правят.

От друга страна тинейджърът се чувства неразбран от родителите си, все едно е постоянно упрекван и критикуван, затова най-важните хора в живота стават приятелите, които го разбират много добре. Оспорва се авторитетът на родителите.

Тийнейджърството е много тежка възраст, но нека да не забравяме, че тя е тежка най-вече за децата ни. Защото е изпълнена с тревожност, вътрешна несигурност и търсене на собствената идентичност: зараждат се два основни въпроса - „Кой съм аз?“ и „Какво очакват другите от мен?“

Тук идва въпросът какво да направим ние като родители? Не забравяйте, че вие също сте били тинейджъри и това е етап от развитието. Не го приемайте като голяма трагедия, стремете се да запазите чувството си за хумор в определени ситуации, не приемайте нещата твърде на сериозно. Опитвайте се да запазите спокойствие да посрещате предизвикателствата на вашия тинейджър без паника. Бъдете искрени в своите изказвания и изразяването на вашите чувства, стремете се към асертивно поведение в общуването. Показвайте позитивно отношение към децата, като вместо да ги критикувате постоянно, ги стимулирайте за позитивните постъпки и качества, които притежават. Приемайте вашия тинейджър, което не означава да приемате поведението му, а да приемате личността му. Научете се на активно слушане, защото е важно изслушването на децата и приемането на тяхната гледна точка. Дръжте се като с възрастен, въпреки факта, че за вас винаги ще си бъдат деца. И най-накрая - не се стремете да бъдете приятели на децата си, а бъдете родители!

Нека децата знаят, че могат да разчитат на вас повече отколкото на други хора и приятели, дори и това да го разберат след време. Стойте до тях в трудния преход и ги подкрепяйте, така ще минат по-лесно през този етап от живота си, и вие ще изградите по-стабилна връзка, изпълнена с взаимно доверие.

Автор: Веселина Тончева, психолог 

 
Коментари
Автор: Далия
От дата: 06/01/2014 17:14
а как да се оправя с родителите си мен толкова ме е срам че направо не мога да кажа и думичка като заговорят затова и аз се отдръпвам или сменям темата или се крия
Автор: вони
От дата: 08/05/2016 08:47
помогнете ми постоянно съм в депресия а съм почти на 13 години
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код* При проблем с разчитането на символите, моля натиснете иконката
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

Реклама
www.don-taxi.eu